Je wil iets heel graag en toch doe je het niet

door | jan 5, 2022 | Berichten | 0 Reacties

Herken je dit? Dat is zelfsabotage. Ik zie het zo vaak gebeuren. En ooit, deed ik het zelf ook.

Zelfsabotage. Jezelf tegenhouden je droomleven te leven. Tegen beter weten in niet de stappen zetten die goed zijn voor jou, die je blij en happy maken.

Je houdt jezelf tegen om het gelukkige leven te creëeren waar je zo naar verlangt.
Waarom doe je dat?

Ook ik kon er wat van! Ik saboteerde mezelf tot ik in een diepe burn-out viel.
Ik deed niet wat goed voor me was. Ik zorgde niet voor mezelf. Wel voor iedereen om me heen.

Dat uitte zich in please gedrag, het anderen naar de zin te maken in plaats van mezelf, anderen belangrijker maken dan mezelf en niet de keuzes maken waarvan ik diep van binnen wist dat dat goed voor me was.

Dit is waarvan ik wist dat ik het moest doen, maar toch niet deed:

 • Stoppen met relaties en vriendschappen die niet goed voor mij waren.
 • Reizen en op ontdekkingstocht gaan
 • Stoppen met een baan waarin ik doodongelukkig was
 • Gaan voor die baan die me heel erg leuk leek.

Allemaal vanuit de overtuiging dat ik er niet toe deed, dat ik niet goed genoeg was en dat het me allemaal toch niet zou lukken.
En ik ging hiermee door tot ik er bij neer viel. Burn-out.

Ik noem nog wat voorbeelden die ik bij cliënten van me zie:

 • Op het punt staan om hun baan op te zeggen waar ze niet gelukkig van worden, maar het op het laatste moment toch maar niet doen
 • Ze pakken een probleem maar niet aan of doen die leuke cursus of training toch maar niet.
 • Ze gaan niet sporten maar verschuiven het naar morgen.
 • Ze blijven lekker binnen hun comfortzone hangen, terwijl ze zichzelf beloofd 
  hebben eruit te stappen.
 • Ze gaan dat moeilijke gesprek toch maar niet aan en  blijven het uitstellen.

Waarschijnlijk ken je zelf nog wel meer voorbeelden.

Om je zelfsabotage te kunnen doorbreken, helpt het om te begrijpen waarom je jezelf saboteert. Want de werking van je brein veroorzaakt dit.

Waarom saboteer je jezelf?
Waarom handel je tegen beter weten in? 
Dat komt omdat je geregeerd wordt door je onderbewuste. 95% van ons gedrag wordt gestuurd door onze overtuigingen en gewoonten die in ons onderbewustzijn zijn geprogrammeerd.

Jou veilig laten zijn. Dat is de taak van jouw onderbewuste. En niet om jou gelukkig te maken. Jouw onderbewuste is er om je veilig en in leven te houden. Jouw onderbewuste houdt ervan om dingen bij hetzelfde, bij het oude te houden.

Die oude patronen hebben bewezen ‘veilig’ te zijn en dus zal je onderbewuste de boel proberen te saboteren zodra het vindt dat er ‘gevaar’ dreigt.

Als je ergens in geraakt wordt, dan kan de innerlijke saboteur in jou nog sterker en hardnekkiger aanwezig zijn. Geen wonder dat je belemmerende patronen hebt die je klein houden, zoals uitstelgedrag.

We houden onszelf vaak voor de gek door te denken dat we wel degelijk bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling en verandering, want we lezen boeken, doen cursussen en bedenken allerlei goede voornemens.

Maar zolang je luistert naar je belemmerende overtuigingen en negatieve patronen die in je onderbewuste liggen, zijn de veranderingen die je doormaakt oppervlakkig en tijdelijk.

Natuurlijk kun je er over blijven lezen zodat je er alles over weet. Het maakt je bewuster en bewuster van je saboteur. Maar hiermee raak je er niet vanaf!

Stappen zetten en actie ondernemen, dat is waar de winst te behalen valt en de echte transformatie begint.

Uiteindelijk put self- sabotage je steeds meer uit
Want als je jezelf blijft saboteren, kun je dus niet het leven leiden dat je eigenlijk graag wilt. Zo lang je niet voor die structurele verandering gaat, leef je een leven dat misschien wel prima is, maar waar je misschien ook vaak voelt ‘is dit het nou?’. 
En dat is natuurlijk heel erg zonde! En ook meteen een hele goede reden om je zelfsabotage te willen overwinnen.

Hoe kun je stoppen met jezelf saboteren?
Wanneer je iets in je leven wilt veranderen of een bepaald doel voor ogen hebt, hoe zorg je er dan voor dat je stopt met jezelf saboteren?

 1. Ga er voor de volle 100% voor
 2. Het moet ook een beetje pijn doen, of dat nou in de vorm van geld, energie of tijd is. Dat zorgt er ook voor dat je er harder aan trekt, dat je er meer moeite voor gaat doen. Omdat je moet investeren met geld, tijd en energie.
 3. Je moet precies weten wat je wil  bereiken. Schrijf het op en visualiseer/lees dat doel zo vaak mogelijk, maar minstens 1x per dag.
  Bedenk en schrijf op wat het je kost als je innerlijke saboteur de boel weer 
   overneemt; hoe voel je je dan, wat heb je dan niet of kan je dan niet?
 4. Maak een plan voor de momenten dat je in de zelfsabotage schiet, bedenk wat je kunt doen om daar niet aan toe te geven.
 5. Neem verantwoording: vertel aan mensen om je heen wat je exacte doel en 
  tijdsplanning is of regel een ‘buddy’.
 6. De belangrijkste: als je begrijpt hoe je onderbewuste werkt en je dus onderkent welke enorme impact het op je heeft, dan weet je dat je het probleem bij de wortel aan moet pakken en het een must is om je belemmeringen en negatieve patronen in je onderbewuste te veranderen. Alleen zo creëer je blijvende verandering.

In dit interview met mij hieronder, hoor je hoe ik mezelf saboteerde tot ik er bij neer viel. En: hoe ik dat heb opgelost!

Doe de gratis Online Masterclass om te leren hoe je het anders kunt gaan doen.

#psychologydonedifferently #unblockingwomen #creatrixit #settingwomensheartsfree

× Hoe kan ik je helpen?